Er komen steeds meer elektrische bestelauto’s op de markt en steeds meer bedrijven leasen ook elektrische bestelauto’s. Vaak kunnen deze wagens op het bedrijf worden opgeladen. Wanneer je verder van je werk woont en met diezelfde bestelbus naar huis rijdt zodat je de volgende dag op tijd kan vertrekken naar de nieuwe klus, dan kan het heel handig zijn om thuis de bestelauto te kunnen opladen aan een eigen laadpaal.
Betaald mijn werkgever de kosten voor het opladen thuis?
Veel bestuurders van leaseauto’s vragen zich af of hun werknemer het thuis opladen van de elektrische auto van de zaak kan vergoeden. Uiteraard hangt dat af van de werkgever maar het is zeker mogelijk. Wanneer jij leaserijder bent mag je werkgever alle laadkosten van jouw elektrische bestelbus volledig onbelast vergoeden. Dat geldt uiteraard ook wanneer je de bestelbus oplaad via de wallbox laadpaal die bij het bedrijf is geplaatst. Thuis opladen is nog altijd de snelste en goedkoopste manier. Je hoeft nooit te wachten tot er een paal vrij komt en kunt de auto gedurende de nacht laten opladen.
Hoe geef ik de kosten van thuis opladen door aan werkgever?
Om de kosten van het thuis opladen van de lease auto door te geven aan de werkgever is het nodig het verbruik in kWh en het geldende energietarief te overleggen. Dat klinkt een stuk moeilijker dan het in werkelijkheid hoeft te zijn. Wanneer je over een laadpaal thuis beschikt houdt deze paal alle verbruik en tarieven volledig automatisch voor je bij en stuurt die door naar de werkgever. Handig toch?
Een laadpaal thuis via de werkgever
Net als de oplaadkosten mag de werkgever ook het plaatsen en installatie geheel onbelast vergoeden. Vaak kiezen werkgevers ervoor om de aanleg van een laadpaal thuis onder te brengen bij het bedrag dat je als werknemer voor het leasen van de bestelauto betaald. De afschrijving voor een laadpaal thuis loopt normaliter vier jaar. De laadpaal thuis hoeft hierna niet weg. Meestal wordt de werkgever wel eigenaar van de laadpaal.
Laadpaal en tankpas registreren
De werkgever heeft voor zijn administratie uiteraard de oplaadkosten van de bestelauto’s nodig. Ook wanneer dit thuis gebeurd. Wanneer je tankpas en de laadpaal thuis zijn geregistreerd op naam van de werkgever gaat dit volledig automatisch en hoef je dus zelf niet aan de slag met pen en papier. Wanneer jij met een elektrische lease bestelauto rijdt is het zeker goed om te weten hoe jouw werkgever hiermee omgaat.